2 Kasım 2014 Pazar

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri

Merhaba :)
Bugün bir kitap incelemesi yapacağım. Ben insan psikolojisiyle çok ilgilenirim,psikolojik hastalıkları,insanların kişiliklerini çözümlemeyi çok severim. Durum böyle olunca bu tarz psikolojik hastalıkların anlatıldığı kitaplara yöneldim :)
bir psikiyatristin gizli defteri gary small
bir psikiyatristin gizli defteri gary small


Psikolojiyle ilgileniyorsanız bu tip kitaplar çok yararlı olacaktır. Psikolojik hastalıkları sıkılmadan,yabancı terimlerle dolu anlaması güç tanımlar olmadan gerçek,yaşanmış öykülerle öğretiyor size.

Dr Gary Small mesleğine ilk başladığı zamanlardan itibaren en sıradışı vakalarını toplamış kitapta.Vakalar gerçekten sıradışı mı derseniz genelde günlük hayatta karşılaşılma ihtimali yüksek vakalar vardı.Sıradışı vaka denilince çok daha ağır şeyler bekliyordum ben.Bir psikiyatrist çok daha sıradışı ve ağır vakalarla karşılaşmış olmalı bence.

Hastalıklar hasta gözüyle değilde psikiyatrist gözüyle anlatıldığı için de bana ağır gelmemiş olabilir.Hastaların ruhsal durumlarına çok fazla inilmemiş ama böyle olması normal çünkü psikiyatrist,hastasının anlattığı kadarını bilebilir gerisi hakkında tahminlerde bulunabilir sadece.Tabi ruhsal durumlarına çok inmemesinin sebebi hastalıkları belirgin özellikleriyle öğretmek amacında olduğundan da olabilir.

Peki bu kitaptan bişeyler öğrenebildin mi derseniz evet her vakadan ayrı bişey öğrendim :) Bu öğrenme daha çok psikolojik hastalıkların isimlerine yönelik oldu. Mesela günlük hayatta çok sık karşımıza çıkan,sinirimizi bozan, belirgin özellikleri 'her koşulda kendini haklı çıkarmaya çalışmak,birini ya takıntılı bi şekilde çok sevmek ya da takıntılı bi şekilde nefret etmek kısacası uçlarda yaşamak,yalnızlıktan sürekli kaçmak,dengesiz davranışlar sergilemek' olan insanların gerçekten hasta olduğunu öğrendim. Hastalıklarının adı ise sınırda kişilik bozukluğuymuş.

Ben bu kitabı çok sevdim kısacası. Benim psikolojik rahatsızlıklara çok yatkın bir yapım var bu yüzden kitaba başlamadan önce biraz korkmuştum acaba etkilenir miyim diye. Ama hastanın ruhsal durumuna çok eğilinmemiş olduğu için öyle bir sorunla karşılaşmadım yani hassas biriyseniz de alıp okuyabilirsiniz :)

17 yorum :

  1. Cümle içinde kullanayım: "Ben sınırda kişilik bozukluğu gördüm." ;) Geyik değil, gerçekten. Ve çok zor bu tiplerle uyumlu geçinebilmek malesef. :/ Ayrca bu kitabı da birkaç ay önce okudum ve ben de çok beğendim. Tanıtım yazısı iyi fikir, çünkü benim gibi aylaaarca kitabı okumayı erteleyenlere faydası olur. Güzel düşünmüşsün. İyi pazarlar... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende gördüm malesef :) Kendilerince bi hayal dünyaları oluyor ve orda yaşıyolar herşeyi kendilerince saptırabiliyolar,kendilerini çok güzel kandırıyolar. Ben o tür insanları hayatımdan çıkardım ama hala çevresinde olanlara Allah sabır versin diyorum.Bu kadar nefretle bahsetmek doğru değil sonuçta bu bir hastalık ama bişeylerin ters gittiğini insanların rahatsız olduğunu görüp tedavi olmak zorundalar. Teşekkür ederim bu tarz yazıları devam ettirmeyi düşünüyorum :) Sanada iyi pazarlar :)

      Sil
    2. Kendilerinin görmesi imkansız gibi birşey bence. Birilerinin söylemesi de ne kadar etkili olur şüpheliyim. İşin en çıkmaz yanı da, çok çok sevdiğin birinin o yarattığı hayal dünyasında yaşaması ve herşeyi kafasına göre çarpıtması. Hal böyle olunca ondan vazgeçmek o kadar zor oluyor ki... Gerçi buna rağmen ben de uzaklaştım aylardır. Ama içimde bi yerde hep ona yardım edebilme isteği var malesef. :/

      Sil
    3. Bilemiyorum sonuçta hastalıkları aklını kullanamayacağı derecede ileri değil yani en azından davranışlarının diğer insanlardan farklı olduğunu bu tarz davranışları yüzünden onu seven insanların ondan uzaklaştığını göremeyecek durumda değiller.Sadece bunu kabullenmeleri zor ve hastalıkları bunu kabullendirmeyi daha da zorlaştırıyor.Kolaya kaçmayı tercih ediyorlar eksik yönlerinin üstüne gitmek yerine.Herkesin zaman zaman üstesinden gelemeyeceği kadar zorlayan psikolojik rahatsızlıkları olabilir benimde oldu ama kolaya kaçmak yerine onun üstüne gidip yenmek gerekiyor. Sırf kendi rahatları bozulmasın diye çevrelerindeki insanların psikolojisini alt üst ettikleri için bu kadar sinir oluyorum.
      İnan bana uzaklaşmakla kendine en büyük iyiliği yapmışsın.O düzelmek istemedikten sonra senin ona yardımcı olma isteğin seni yormaktan başka bi işe yaramaz :/

      Sil
  2. Psikoloji benim de ilgimi cektigi icin ben de bu kitabi okumustum, baslamadan önce aslinda cok daha enteresan hikayeler bekliyordum, maalesef öyle olmadi. Yine de iyi bir kitap, ancak okunmasa da olur bence :)).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende hayal kırıklığına uğradım açıkçası.Ama psikolojik hastalıkları öğrenmek içiin güzel olduğunu düşünüyorum sıkmıyor en azından :)

      Sil
  3. hep bu kitaba elim gitti benımm son bır kac gundur de D&R gidip alayım dıye dusunuyordum bır turlu fırsat bulamadım. Enteresan hıkayeler beklıyordum bende okumadan heycanım azaldı ama yıne de cok merak edıyorum kesın alacagım :) bu yazıyı gördume cok sevındım canım ya emegıne saglık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh heyecanını azaltmak istemedizdim :/ yine de tamamen günlük ufak sorunları islemiyortcanim ilginç şeylerde var :) almalısın canim Psikolojiye ilgin varsa yararlı olacağını düşünüyorum :) teşekkür ederim bu arada :)

      Sil
  4. Bazen ben de korkarım böyle kitaplar okuyup da acaba psikolojik bir rahazsızlığım var mı diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hasta kişiden etkilenip onun gibi düşünmeye başlar mıyım diye korkmustum biraz saçma ama etkilenebiliyorum böyle şeylerden :) tabi o kadar ağır vakalar yoktu kitapta keşke olsaydı :)

      Sil
  5. Ben de çok ilgi duyuyorum psikolojiye. Ya da 'duyuyordum' mu demeli? Daha önce bir canlı tanımıştım, insan diyemiyorum canlı demek zorunda kaldım nefes alıp verdiğinden dolayı. Dışarıdan bakılınca 'insan' kılığında dursa da bir amip olduğuna kanaat getirmiyor değilim. İnsanların psikolojilerine derinlemesine inmeyi seven ben, O vatandaşı tanıdıktan sonra kimsenin sorunlarını dinlemez oldum. Bazen, Allah psikologlara sabır versin demiyor değilim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikolog değilim ama çok insanı dinledim gerçekten bazıları insanı çileden çıkartıyor.Bu tarz insanların en büyük sorunu kendini kandırmak bence.Bi hayal dünyası kurup orda yaşıyolar. Öyle insanlara yardımcı olmaya çalışmak yerine sadece dinleyip içini dökmesini sağlamak lazım. Öbür türlü insan kendi ruh sağlığından olma noktasına geliyor.

      Sil
  6. Merhaba ,soslubademin blogerler kaynaşşın etkinliğinden geliyorum.
    Sitenizi takibe aldım banada beklerim.
    Bloğumun ilk çekilişinide başlattım ,sizide davet ediyorum.
    Sevgiler

    http://hobium.blogspot.com.tr/2014/10/hobium-blog-cekilisi-basladhaydi-sende.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sizi takiptey zaten teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Herkesin bi kitaptan beklentisi farklı olabiliyor tabi :)

      Sil

Sorularınız için suslusirine@gmail.com mail atabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...